Blogi

Gluteenivaba ja vegan rullbiskviit

23.07.2021

Gluteenivaba ja vegan rullbiskviit, mis on roosa, pehme ja maitsev!

KOOSTISOSAD

1 ½ dl Virtasalmen Viljatuote universaalset gluteenivaba jahusegu
1 dl kartulikiudu
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 ½ tl küpsetuspulbrit
2 ½ dl gluteenivaba kaerajook (või muu gluteenivaba taimne jook)
½ dl õli
3 supilusikatäit aquafabat ehk kikerherneste või valgete ubade vedelikku

Täidis:
2 dl gluteenivaba kaerahelbeid
1 ½ dl vaarikamoosi

Valmistamine:

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pange küpsetuspaber küpsetusplaadile.
Sega omavahel jahu, suhkrud ja küpsetuspulber. Sega teises kausis piimajook, õli ja aquafaba ja lisa kuivainetele. Segage vispliga aeglaselt segades, kuni tainas on ühtlane. Vala tainas küpsetuspaberile õhukesele plaadile.

Küpseta ahjus 10 minutit. Vahepeal pruunista kaerahelbed ja sega hulka vaarikamoos.
Lase põhjal jahtuda umbes 10 minutit. Määri umbes 2/3 vahust tortile ja keera rull õrnalt küpsetuspaberiga. Rull võib veidi mureneda, kuid jätkake siiski aeglaselt, kuni rull on valmis.  Kata rull küpsetuspaberiga tihedaks rulliks ja lase rullil külmkapis vähemalt tund aega (eelistatavalt kauem) taheneda.

Katke ümbris vegan vahukoore ja vaarikatega ja lõigake külmana tükkideks. Lase koogitükkidel enne serveerimist mõnda aega toatemperatuuril seista, et maitsed paremini esile tuleksid.

Gluteenivabad pannkoogid a la Caprese

25.06.2021
Gluteenivabad pannkoogid a la Caprese
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Gluteenivabad pannkoogid a la Caprese  
 
Vaja läheb:
 
550 ml piima
40 g võid
 
küpseid tomateid
(pühvli) mozzarella't
kimp värsket basiilikut
oliiviõli
palsamiäädikat
soola & musta pipart 
 
 
Valmista pannkoogid vastavalt pakendi juhistele. Viiluta või rebi mozzarella tükkideks. Lõika tomatid õhukesteks viiludeks ja eralda basiilikuokstelt lehed. Aseta juust, tomativiilud ja basiilikulehed vaheldumisi juba küpsetele pannkookidele. Piserda oliiviõli ja palsamiäädikaga, raputa peale veidi soola ja musta pipart ning lase koheselt hea maitsta!

Toidutalumatused

01.06.2021

Toidutalumatused – mis need on ja kuidas testida?

 

Toidutundlikkus võib hõlmata spetsiifilisi toiduallergiaid ja toidutalumatust. Toiduallergia on konkreetse toidu suhtes tekkiv väga raske immuunreaktsioon, mis põhjustab koheseid reaktsioone nagu turse, lööve, sügelus ja mõnikord eluohtlik anafülaktiline šokk.

Toidutalumatus põhjustab aga kergemaid terviseprobleeme, mis paneb inimese end ebamugavalt tundma ilma väliste immuunreaktsioonideta. Toidutalumatus võib põhjustada kogu keha põletiku kõrgenenud taset, mis omakorda võib tekitada väsimust, liigesevalu, aju”udu”, seedehäireid, peavalu ja muid soovimatuid sümptomeid.

 

Toidutalumatuse sümptomid võivad olla: 

  • liigese ja lihasvalud
  • lekkiv sool, toidu seedimatus, puhitused
  • depressioon, tuju kõikumised
  • tumedad ringid silmade all
  • väsimus, isud
  • autoimmuunhaigused
  • peavalud, unetus
  • pärmseen ehk candida
  • sügelus, nahaprobleemid
  • ninakinnisus, kõhukinnisus

 

Allergia on organismi ülitundlikkus mingi aine suhtes. Allergia sümptomid tekivad koheselt peale toiduaine tarbimist, ning need on seotud vaid üht liiki antikehade ehk IgE antikehade tootmisega. 

Toidutalumatusega on tegu siis, kui ei toimu IgE antikehade tootmist ning reaktsioonid mittetalutavale toidule on aeglased ja kroonilised. Vaevused ei ole seotud koheselt toidu manustamisega, need ilmnevad kuni 72 tundi pärast seda. Sümptomid ja vaevused võivad hõlmata keha mistahes organsüsteemi.

 

Kõige tavalisemad toiduallergeenid ja talumatused on järgmised:

1.  Nisu (või kõik gluteeni sisaldavad teraviljad, sh oder, rukis, kamut ja speltanisu)

2.  Soja

3.  Kala

4.  Koorikloomad

5.  Muna

6.  Piimatooted, piim

7.  Maapähkel

8.  Pähklid (nt mandlid, para-, sarapuu-, pekaani-, pistaatsiapähkel, india ja kreeka pähklid)

 

Allergiate ja talumatuste testimine

 Allergiaid testitakse laboratoorse diagnoosimisega IgE antikehade määramisega seerumist. Võimalik on neid tuvastada perearsti ja allergoloogi kaudu või tasulise analüüsiga otse laboris 

(nt Synlab). Sagedasemad allergeenid toidus võivad olla: munavalge, lehmapiim, tursk, nisu, gluteen, rukis, oder, kaer, riis, seesamiseemned, tatar, hernes, maapähkel, soja, sarapuupähkel, mandel, krevett, tomat, porgand, apelsin, kartul, kookospähkel, tuunikala, lõhe, õun, banaan, kakao, paprika, kõrvits. Lisaks veretestile on kasutusel ka naha torketestid abimeetodina allergia diagnoosimisel.

CytoLisa toidutalumatuse test 176 toiduainele sooritatakse Saksamaa Synlabi laboris. Cytolisa test on IgG antikehadel põhinev test. Toidutalumatuse puhul tekivad kehas IgG immunoglobuliinid (antikehad), selle intensiivsust saab määrata antikehade kontsentratsiooniga veres, mida teostatakse Elisa meetodil.

Kindlasti on oluline roll toitumispäeviku pidamisel koos sümptomitega. See aitab identifitseerida probleemseid toiduaineid, mis reaktsiooni tekitavad. Soovitav on üles märkida iga sümptom, mis tekib (nt puhitused, nahalööbed vm). Sellest on abi terapeudile nõustamisel kliendi anamneesi läbivaatamisel. 

 

Tervist soovides,

Liis Salus

Liis Salus

Toitumisterapeut & Health Coach

www.lshealth.eu

 

 

 

Märgusõnaga „gluteenivabatoit“ saab Cytolisa 176 toiduaine toidutalumatuse testist alla -10%.

 

 

 

 

Algaja gluteenivältija meelespea

02.05.2021

Ma tean, et internet on sellesisulist infot täis, aga tahtsin teha ühe kokkuvõtliku postituse kõige tähtsamatest asjadest, mida tuleb silmas pidada kui alustad gluteenivaba dieediga.

1. ENNE gluteenivaba dieediga alustamist tee perearsti saatekirjaga tsöliaakia test (võid ka oma raha eest teha nt Synlabis). Kui oled juba gluteenivaba dieediga alustanud, siis keha taastub ja hiljem on väga keeruline teada saada, kas on tsöliaakia või mitte. Tsöliaakia ei ole ravitav ( toiduga saab soolestikku taastada, aga tsöliaakia on igavene), seega on väga oluline see välistada.

2. Kui on selge, et tsöliaakiat ei ole, aga gluteen teeb olemise kehvaks, siis võta välja KÕIK gluteeniga tooted. Vähendamisest ei ole palju abi. Gluteen püsib kehas veel mõnda aega ja tekitab vaevusi vahel ka väike kogus gluteeni.

3. Kuidas siis võtta välja KÕIK gluteeniga asjad? Alustuseks, otsi gluteenivaba märgist. Kui tal on alla kirjutatud veel numbrikombinatsioon, siis see on lisakinnitus, et tegu on õige märgisega.

Celiac Facts for Patients: Lesson 2: How Do I Read Food Labels?: 2.2 Food  shopping and eating out

Need ei ole gluteenivabad märgised:

Gluten-related disorders - Wikipedia

crossed grain symbol | Lovemore

65,865 Gluten Free Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Jah, kui tootja kinnitab pakendi peal teksti (GLUTEENIVABA; Gluten free vms) või mõne sellise märgistusega, et ta tooted ei sisalda gluteeni, siis üldjoontes saab seda usaldada, aga gluteenivaba märgis on see, mis annab 100% kindluse. 

Aga mis märgisest veel tähtsam- kui peal ei ole ühtegi viidet, et tegu EI OLE gluteenivaba tootega, siis võib üsna kindel olla, et tegu ei olegi gluteenivaba tootega.

Näiteks riis, tatar, hirss, kaer- need on oma olemuselt gluteenivabad teraviljad, aga kuna neid enamasti töödeldakse/pakendatatakse/hoiustatakse nisuga samades ruumides/liinidel/mahutites, siis on need gluteeniga RISTSAASTUNUD ja ristsaastumine ei tähenda, et on kübeke gluteeni, see tähendab enamasti, et tooted on ohtlikud tarbimiseks kui peab gluteeni vältima.

Näiteks enamus kodumaiseid tooteid on ristsaastunud. Mu poes tihtipeale kliendid ütlevad, et ostavad Tartu Milli tooteid ja tunnevad, et kõhuvalud/kõhulahtisus vms sümptomid jätkuvad. Nii ongi, nende pakendil EI OLE (senimaani) gluteenivaba kirja ega märgist ja seega ei ole need sobilikud tarbimiseks gluteenivaba dieediga.

Jah, tundubki jabur, et miks peab ostma sama asja kallimalt, aga gluteenivaba tootmine ongi tihtipeale kallim. Näiteks meie super tarnija Virtasalmen Viljatuote - nende põllud on Soomes kaugel metsade keskel, kus isegi lähiümbruses ei ole ühtegi nisupõldu ( loomad/linnud/tuul kannavad ka terasid laiali ja tekib ristsaastumine). Vot selline peab olema pühendumine kui toodad gluteenivabasid tooteid. See omakorda tähendab kallimat transporti, sest oled kaugemal, töötajatele suuremat palka, sest sinna on raskem töötajaid leida, väiksemat sihtgruppi toodetele, sest tavatarbijaid on rohkem kui gv tarbijaid jne jne jne. Kõik see kergitab hinda natukene ja kokkuvõttes ongi eridieedil inimeste ostukorv kallim.

Lisaks, vaata üle KÕIKIDE toodete koostis. Minu nipunurgake - kõik allergeenid peavad olema markeeritud BOLDIS, seega esimese asjana vaata silmaga üle, kas boldis on kirjas midagi, mis Sulle ei sobi ja kui seda ei ole, siis tasub lugeda korra ka päriselt üle, et kas tegelikult ka ei ole. Ma olen liiga palju näinud poodides tooteid, mis on vales letis, valede kirjadega ja isegi valede tõlgetega. Kuna see on Sinu keha ja Sinu tervis, siis parem kontrollida kui hiljem vaevelda.

Gluteen ja eriti nisu peidab ennast ka kõige ootamatutes kohtades- kastmed, maiustused, jäätis, puljongikuubikud, krõpsud, hommikusöögihelbed, moos jne.

Ei piisa kui jätad söömata saia, aga tarbid edasi muid tooteid, kus on sees gluteeni. Niimoodi ei saa tulemusi. See on ainult enda petmine ja ajaraiskamine. Kui teed kohe korralikult, siis saad paari päeva või nädala (oleneb kui kiiresti keha reageerib) jooksul teada, kas gluteeni vältimine teeb Su olemise paremaks.

4. Kui Sa oled saanud aru, et gv dieet on miski, mis Sinul toimib, siis hakka otsima lemmikuid. Kõik gluteenivabad tooted ei ole ühtemoodi head. Olen söönud saia, mis on täielik saepuru ja makarone, mis kahvlit nähes ise ära lagunesid.

Saiatoodetega on enamasti vajalik kerge soojendamine ja kindlasti õhukindel hoiustamine. GV tooted lähevad kiiremini kõvaks. Minu nipunurk on sügavkülmutamine - poolik pakk tortillasid lendab sügavkülma ja ootab õiget hetke, üksikud leivaviilud samamoodi. Pannkooke kui teed liiga palju- viska külma. Gluteenivabad makaronid ei taha enamasti ka mitu korda soojendamist st tasub teha värskelt ja kohe tarbida ( va kui teed nt suppi ja paned sügavkülma portsjonite kaupa).

5. Eestis ei ole eriti palju kohtasid, kus saaks väljas söömas käia ja leida gv tooteid. Enamasti siiski saad paluda nt kartulit ja liha ( ja uurida, kas on kastmeid, mis ei sisalda gluteeni) või värske salat ( paluda ilma saiakuubikuteta ja gluteenivaba kastmega kui on). Väga tähtis on teha teenindajale selgeks, et see ei ole mingi moodne erisoov vaid tervisest tulenev vajadus. Olen nt tellinud sushit (sushi maitsestamiseks kasutatakse tihtipeale gluteeniga äädikat!), kus sees pidi olema toorjuust ja krevett. Palusin toorjuustu ära jätta, aga ei tulnud selle pealegi, et lisada, et palun vürtsikat kastet ja seesamiseemneid mitte lisada, sest kokk mõtles automaatselt, et lisaks midagi piimavaba asemele, aga tegelikult ei saanud mu laps ka neid asju süüa :) Ühesõnaga, taheti head, aga välja kukkus nii nagu ikka. Nüüd ma olen targem- lisaks sellele, mida palun ära jätta, ütlen ka, et palun mitte midagi muud lisada. Teenindajate teadlikkus gluteeni osas on enamasti (ei taha liiga teha!) üsna madal. Olen kuulnud jutte klientidelt, kus magustoidul on võetud ära nt gluteeniga kook ja on juurde lisatud vahvlipuru, mis muidugi ei olnud gluteenivaba või isegi vahvlikoonus pallijäätisele otsa :) 

Jätke meelde, et teie ise vastutate oma tervise eest - küsige, juhendage, informeerige pigem rohkem :)

Ma arvan, et põhiline sai kirja :) Kui on küsimusi, siis küsige julgelt. Aitan hea meelega alustajaid ja soovitan oma lemmiktooteid. Mina olen oma lapsel gluteenivaba toitumist järginud ca 1,5 aastat, sellest aasta veel ka piimavaba ja viimased pool aastat ka munavaba. Korralik seiklus, aga tehtav! :)

 

 

Rocky Road šokolaadihõrgutis

30.03.2021
Rocky Road šokolaadihõrgutis
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Rocky Road šokolaadihõrgutis 
 
Vaja läheb:
 
150 g tumedat šokolaadi
150 g valget šokolaadi
150 g võid
100 g õhitud riisi (või hirssi või kinoad või tatart)
80 g röstitud purustatud maapähkleid
100 g mini vahukomme
2 sl soolakaramelli siirupit või näpuotsatäis soola
 
Soovi korral kaunistamiseks suhkrupärleid ja söödavaid kuivatatud roosi kroonlehti või midagi muud ilusat, mis kapis leidub.
 
Mõõda 75 grammi võid väikesesse potti ja sulata selles tume šokolaad madalaimal võimalikul kuumusel. Lisa soolakaramelli siirup või veidi soola ja liiguta järjepidevalt. Kui šokolaad on sulanud võta pott tulelt ja lisa sinna röstitud purustatud maapähklid, õhitud riis ja 60 grammi vahukomme. Sega hoolega ning seejärel kalla mass 20 cm Ø vormi. Kasutades spaatlit vajuta segu tugevalt ühtlaseks kihiks ning laota sellele veel 40 grammi vahukomme. Puhasta pott ja sulata ülejäänud 75 grammis võis valge šokolaad järjepidevalt segades. Vala sulanud šokolaad aeglaselt üle vahukommide kogu vormi ulatuses. Vajadusel kalluta vormi ettevaatlikult nii, et pealmine kiht saaks ühtlane ja ka servad kaetud. Raputa peale meelepärased kaunistused ning kinnista need õrnalt allapoole surudes. Aseta vorm vähemalt kaheks tunniks külmkappi enne serveerimist. Õhukindlas karbis säilib Rocky Road külmikus kuni 2 nädalat ning maiust võib ka sügavkülmutada. 

Gluteenist põhjustatud haigused ja gluteenivaba dieet

24.03.2021

Aive Antson, 

Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige

 

Viimasel ajal räägitakse väga palju gluteenist ja kõige sellega seonduvast. Kellel aga on meditsiinilisel põhjusel tulenev näidustus gluteenivaba dieedi pidamiseks, kes teeb seda moe või mingil muul põhjusel? Millised on gluteenist põhjustatud haigused ja mida on vaja tähele panna gluteenivaba dieedi pidamisel? 

Gluteenist põhjustatud haigused on:

  1. Tsöliaakia on igas vanuses avalduda võiv päriliku eelsoodumusega ja krooniline koekahjustusega autoimmuunhaigus, mille korral nisus, rukkis ja odras sisalduvate valkude e gluteenide poolt vallandatavad reaktsioonid põhjustavad peensoole limaskesta kahjustuse. Kahjustunud peensoolest ei saa organismi imenduda aga organismile olulised toitained (mineraalid, vitamiinid jm). Seega ravimata ja diagnoosimata tsöliaakiahaige organismis esineb toitainete puudus, mis toob omakorda kaasa erinevaid haiguseid. Korrektse dieediga peensool paraneb ja toitainete imendumine taastub. 

Tsöliaakia sümptomid on erinevad ja väga individuaalsed. Kõige olulisem on tsöliaakiat kahtlustada seedetrakti vaevuste (kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhupuhitus, oksendamine) korral. Aga tsöliaakiat tuleb kahtlustada ka siis, kui muule ravile ei allu rauavaegusaneemia, maksa funktsiooni häired, neuroloogilised ja psühhiaatrilised haigused, viljatus, osteoporoos, luumurrud jm. Tsöliaakia on aladiagnoositud haigus ka Eestis ning erinevate vaevuste olemasolul tuleb kahtlustada ka tsöliaakia võimalust. 

Tsöliaakia diagnoosimisks on vajalik kõigepealt määrata perearsti juures vereanalüüsist vastavad antikehad. Vereproovi positiivse tulemuse korral kinnitab tsöliaakia diagnoosi peesoole biopsia.  Paneme kõikidele südamele, et erinevate vaevuste  korral ei alustataks gluteenivaba dieediga enne biopsia tegemist. Vastasel korral peensoole hatud paranevad ning tsöliaakia kui tõsine ainevahetushaigus jääb aastateks avastamata. Ilma diagnoosita inimesed tavaliselt ei arvesta gluteenivaba toitumise nüanssidega ning seeläbi kahjustavad oma tervist. 

Tsöliaakia ainus ravi on eluaegne range gluteenivaba dieet

Gluteenivaba dieedi korral ei tohi menüü sisaldada nisu, rukist, otra ega teisi ristsaastunud teravilju ning tooteid. Väljendit gluteenivaba võib kasutada toidu puhul, mille gluteeni sisaldus ei ületa 20 mg/kg kohta. Seega gluteenivaba märgistusega (gluteenivaba kaubamärgiga tooted või kirjaga „gluteenivaba“) toodete puhul peavad tootjad seda piirmäära jälgima.Gluteenivaba dieedi pidamisel on abiks Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehel toodud lubatud ja keelatud toiduainete nimekirjad https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/lubatud-keelatud-toit/toiduained/ .

  1. Kui inimene siiski tunneb, et gluteen põhjustab talle vaevuseid ja tsöliaakia on biopsiaga välistatud, siis võib kahtlustada gluteeni (teravilja või ka nisu) allergiat. Seda haigust diagnoosib allergiatestidega allergoloog. 
  2. Kui ka allergia on välistatud ning inimene tunneb, et gluteen jätkuvalt põhjustab talle vaevuseid, siis on alust kahtlustada mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkust. See on toidutalumatus, mille puhul peensoole kahjustust ei teki ning gluteeni tarbimine oleneb inimese tervislikust seisundist. 

Tänapäeval peavad paljud inimesed gluteenivaba dieeti moe pärast või uskudes erinevaid gluteeniga seotud müüte. Toitumisega seonduv on iga inimese vaba valik ja trendiinimesed ei pea tavaliselt väga rangelt gluteenivaba toitumise põhimõtetest kinni. Seega tuleb alati meeles pidada, et tsöliaakiahaiged järgivad gluteenivaba toitumist tervislikel põhjustel ning nende dieet peab olema väga range. 

Koos on lihtsam

Kõiki tsöliaakiahaigeid ning nende lähedasi toetab Eesti Tsöliaakia Selts. Samuti teeb selts tihedat koostööd erinevate partneritega (kaubandus- ja tootmisettevõtted, riigiasutused, kutsekoolid jm)

Infoks, et 

Kaeraküpsised apelsiniõievee ja jõhvikatega

20.03.2021
Kaeraküpsised apelsiniõievee ja jõhvikatega
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Kaeraküpsised apelsiniõievee ja jõhvikatega
 
Vaja läheb:
 
90 g võid
70 g rafineerimata roosuhkrut
70 g kuivatatud jõhvikaid
2 keskmise suurusega muna
2 sl apelsiniõievett
1 sl psülliumipulbrit
1 apelsini riivitud koor
½ tl soola
¼ tl jahvatatud kardemoni
 
Soovi korral glasuuriks tumedat šokolaadi ja veel veidi võid.
 
 
Klopi munad keskmise suurusega kausis soola ja suhkruga vahtu. Lisa sinna apelsiniõievesi ja -koor, kardemon ning eelnevalt madalal kuumusel sulatatud või. Sega hoolega. Sõelu kaussi kookosjahu, küpsetus- ja psülliumipulber ning sega jälle. Viimaks sega tainasse kaerahelbed ja kuivatatud jõhvikad. Vormi tainast pall, paki see toidukilesse ning aseta pooleks tunniks külmkappi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja eelkuumuta ahi 175 °C. Võta küpsisetainas külmast, jaota see kuhjaga supilusikatäie suurusteks portsjoniteks ning veereta neist pallikesed. Aseta tainapallid ahjuplaadile ja vajuta umbes 5 cm Ø küpsisteks. Lükka plaat ahju keskmesse ja küpseta 15-20 kuni küpsised on kauni kuldse jume saanud. Lase toatemperatuuril jahtuda enne kallale asumist. Soovi korral glasuuri kuumaveevanni kohal väheses koguses võis sulatatud tumeda šokolaadiga.

Kartulikiud ja kringel - kuidas need kokku käivad?

10.03.2021
Kartulikiud ja kringel - kuidas need kokku käivad?

Kui Semper teatas, et valikusse tuleb uus toode - kartulikiud- siis ei osanud ma midagi arvata. Ise ma kasutanud ei olnud, aga olin kuulnud, et sellega saab teha küpsetisi õhulisemaks. Andsin 3 pakki armsatele klientidele katsetamiseks ja sain suurepärase vastukaja!

Jaanika saatis retsepti, mida ta kasutab kringi valmistamiseks ning pildimaterjali, mis...kutsub halvale teele :))

500g GV saiajahu ( Virtasalmen Viljatuote, Schär)

2 spl  Semper kartulikiudu

1 tl soola

130g suhkrut

7g kuivpärmi (Biovegan)

1 sp psülliumijahu

400g LV piima

50g LV toasooja võid

2 munakollast

35g toiduõli

 

Kuidas valmistada:

Kaalu välja jahu, lisa sool, suhkur, kuivpärm ja psüllium. Sega korralikult läbi. Soojenda piim käesoojaks, lisa jahusegule. Seejärel lisa või, munakollased ja õli. Kombainiga segades sega alguses vaikselt ja siis keera kiirust juurde ja lase klpooida 2-3 minutit. Seejärel jäta tainas 5 minutiks kapile puhkama.

Pane vahepeal ahi sooja, kergitamiseks sobib 60 * ja ahju põhja veevann. Rulli taigen lamedaks ja lisa täidis, keera rulli vastavalt soovile. Tee kaussi munakollase /sooja vee segu ja pintselda kringel üle ja pane sooja ahju kerkima. Kui sinu ahi on pöördõhuga, lisa pöordõhk, kui ei ole, varu kannatust, kerkib natuke kauem. Küpseta 175 - 180* pöördõhuta, kuni on pealt kuldne. Lisa peale šokolaad/pähklid/mandlilaastud vms.

Jaanika ütles, et taigen on tänu kartulikiule paremini töödeldav (on varasemalt teinud ilma kartulikiuta) ning ei murenenud. Tegi lausa kaks korda, et olla kindel :)

 

Aitäh Jaanikale ja head katsetamist kõigile! :)

Virtasalmen Viljatuote

10.02.2021
Virtasalmen Viljatuote

Tahtsin täna rääkida, miks mulle väga meeldib bränd Virtasalmen Viljatuote, mida toome ise maale.

Soomes asuv ettevõte on spetsialiseerunud gluteenivabade jahude ja gluteenivabade jahusegude tootmisele. Kõiki nende tootmisrajatisi kasutatakse eranditult gluteenivabade veskitoodete jaoks ja nad teevad regulaarselt laborikatseid, et olla kindlad, et on vältinud gluteeniga ristsaastumist (ka mulle saadavad nad neid laborikatsete tõendeid). 

Enamikel toodetel on gluteenivaba märgis, aga ka need, millel ei ole, on garantii, et tegu on gluteenivabade toodetega.

Nende veskis jahvatakse tatart ja riisi. Lisaks on tootevalikus ka gluteenivabad kaeratooted, GMO-vabad maisitooted, hirsitooted, linatooted ja psülliumipulber. Mina ei ole mujalt leidnud gv riisi ja linaseemneid, aga just nende valikust need sain :)

Nad on välja töötanud 8 erineva gluteenivaba jahusegu valiku, et küpsetada ilma raskusteta, nautides samas maitse ja tekstuuri osas samu tulemusi kui traditsioonilise nisujahu puhul. Ja miks on just hea selline jahusegu, on esiteks loodava toote lõpptulemus ehk tekstuur on parem kui on erinevaid jahusid ning tervisele on parem kui toit on mitmekülgne.

Kõik nende tooted on säilitusaineteta ja lisanditeta. Nad ei kasuta nisutärklist ja nende maisitooted on GMO-vabad.


Ei ole ime, et Virtasalmen Viljatuote on Soome üks tuntuim gluteenivaba bränd ja palavalt armastatud tsöliaatikute poolt! 

Kokkuvõte kui Sa ei viitsi tervet teksti lugeda...

Virtasalmen Viljatuote on: gluteenivaba - säilitusainetevaba - lisanditeta - nisutärkliseta -vegan - GMO-vaba - pähklivaba - sojavaba - piimavaba - laktoosivaba. On ju super?

 © Helka Tukiainen pilt

Juusturullid harissaga

09.01.2021
Juusturullid harissaga
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Juusturullid harissaga
 
Vaja läheb:
 
320 g Virtasalmen Viljatuote kuklijahu + veel veidi sõtkumiseks ja rullimiseks
100 ml käesooja vett
2 muna
4 + 2 sl oliiviõli
18 g värsket pärmi
1 sl pruuni suhkrut
1 tl soola
 
300 g riivitud juustu (Emmental või Gouda sobib hästi)
3 tl harissa pastat
 
 
Kasutades lusikat või spaatlit, hõõru suuremas kausis pärm suhkru ja soolaga vedelaks. Lisa sinna 100 ml käesooja vett, 4 supilusikatäit oliiviõli ja lahtiklopitud munad ning mõõda juurde kuklijahu. Sega kõik koostisosad ühtlaseks tainaks ja sõtku kergelt jahuga kaetud tööpinnal. Siirda tainapall tagasi kaussi, kata see puhta köögirätikuga ning aseta sooja kohta tunnikeseks kerkima.

Kata 20 cm Ø ahju- või koogivorm küpsetuspaberiga ja eelkuumuta ahi 190°C. Rulli tainas jahusel tööpinnal umbes 3 mm paksuseks ristkülikuks, mis on umbes 15 cm lai (kui tööpind on väike, alusta kolmandiku või poolega tainakogusest). Määri sellele harissa pasta ja raputa peale riivjuust jättes pikematest servadest sentimeetri jagu tühjaks. Keera tainas rulli ja lõika sellest 20 võrdse paksusega viilu. Tõsta saiakesed ettevaatlikult vormi, tihedalt üksteise kõrvale. Vajadusel vajuta rulle õrnalt lamedamaks, et vorm saaks täis ja määri pealt järelejäänud kahe supilusikatäie oliiviõliga. Küpseta ahju keskosas 35 minutit. Parimad soojalt tarbituna! 

Sinine mais

30.12.2020

Mais

Mais on kõrreliste sugukonda kuuluv teravili, mida kasvatatakse erinevateks otstarveteks. Kui terasid tarbitakse peamiselt toiduna, siis kasutatakse taime ka loomasöödana ja biogaasi tootmiseks.

Viljadest valmistatakse jahu, helbeid, piiritust, tangu, tärklist, siirupit jm. Noored tõlvikud on kui köögiviljad, mida süüakse nii toorelt kui keedetult.

Pärineb Kesk-Ameerikast enam kui 7000 aastat tagasi, Euroopasse jõudis 16. sajandil. USA kõrval on olulisemateks tootjateks ja tarbijateks Hiina, Brasiilia, Mehhiko, Venemaa, Ukraina ja Lõuna-Aafrika. Samuti kasvatatakse Eestis antud taime, kuid meie kliima ei ole teriste valmimiseks igal aastal sobiv.

Mais on maailmas väga populaarne, mille peamiseks põhjuseks on suur saagipotentsiaal. Tavateraviljadega võrreldes saadakse sama kulutustega kuni 2x rohkem.

Tänaseks päevaks on maailmas umbes 12 000 liiki, millest peamised 6 on: hammas-, pais-, räni-, suhkru-, sõkla- ja tärklismais. Kui meile tuntum sort on kollane, siis on olemas ka valget, oranži, punast, lillat, sinist ja koguni musta.

Sinine mais

Sinine mais on ränimaisi sort, mida kasvatatakse Mehhikos, Edela- ja Kagu-Ameerikas.

Algselt arendas selle välja Ameerika põliselanike hõim (Hopi). See omas olulist rolli ning võimaldas põlvkondadel ellu jääda.

Vastupidiselt nimele võib maisi värvus varieeruda alates helehallist kuni peaaegu must-lillani.

Maisi värvusest tuleneb terades leiduv antioksüdantide rohkus. Kui kollases on kõige rohkem karotenoide, luteiini ja kseaksantiini, siis sinises valitseb viinamarjadele sarnaselt peamiselt antotsüaniin.

Kasulikkus

Rusikareegel ütleb, et värvilisemad puu- ja köögiviljad omavad suuremat toiteväärtust - sama kehtib ka maisi kohta. Sinistest viljadest valmistatud produktid on veelgi tervislikumad kui kollastest või valgetest.

Sinine mais sisaldab suuremas koguses naturaalseid antioksüdante, mis aitavad vähendada südamehaiguste, diabeedi ja vähi riski. Lisaks on temas antotsüaniini,
mis alandab põletikku ning soodustab kaalu langetamist.

Uuringud näitavad, et just sellest toorainest valmistatud toodete valgusisaldus on 20% suurem. Sinisest maisist produktidel on tavaliselt vähem tärklist ning madalam glükeemiline indeks (näitab toidu mõju veresuhkru tasemele). Madalama indeksiga
koostisosa imendub aeglasemalt ja ühtlasemalt hoides veresuhkru stabiilsemana. Seepärast sobib sinine mais paremaks valikuks diabeedikutele või kaalulangetajatele.

Koostis

Keskmine toiteväärtus 100g maisijahu (Navajo) kohta: Energiasisaldus 1665 kJ / 398 kcal; rasvad 5,44g, sh. küllastunud rasvhapped 0,88g; süsivesikud 76,9g, millest suhkrud 1,81g; kiudained 8,7g, valgud 10,4g, sool 7mg.

Mis on toortatar?

30.12.2020

Tatar

Tatar on põõsjas taim, mida kasvatatakse tema teravilja taoliste seemnete tõttu nii tava- ja dieettoiduks kui ka ravimtaimeks.

Tatar ei ole teravili, vaid hoopis pähkel, seega pole temas gluteeni ja ta sobib hästi neile, kes seda ei talu. Lisaks on ta rabarberi ja hapuoblika sugulane.

Tatrataim pärineb Kesk-Aasiast, tema kodumaaks peetakse Tiibetit. Idamaades on seda kasvatatud juba alates 10.-13.sajandist ning läbi Venemaa ja Türgi jõudis ta Mandri-Euroopasse. Tänapäeval on tatar suure au sees Euroopas, Venemaal, Brasiilias, Jaapanis jpt. riikides.

Tatar vs toortatar

Ilma kestadeta tatraterade saamiseks tööstuslikult aurutatakse terad umbes 80ºC juures kuni viljad-pähklid paisuvad ja eemalduvad koorest (sellest ka
pruun toon), seejärel kuivatatakse ning tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted muutuvad kahe kuu pärast "surnud toiduks" - tatar ei idane enam ning annab organismile ainult mikroelemente ja kaloreid.

Toortatratang saadakse mehaanilistes veskites. Nii tehti vanasti ka Eesti taludes. Töötlemine algab veskiruumis, kus sorteeritakse ja puhastatakse tatar. Seejärel eemaldatakse koor kiviveskiga, mille tulemusena jäävad terad terveks. Samuti omab ta heledamat värvusust, mis kinnitab, et teda pole kuumtöödeldud. Sellist tatart nimetataksegi toortatraks.

See üha sagedamini kasutatav töötlusviis aitab säilitada tatratangu
bioaktiivsed ained, elujõu ja idanemisvõime.

Toortatra kasulikkus

Tatart peetakse üheks parimaks looduslikuks keha "puhastajaks" ja "isu normaliseerijaks". Omab suurepärased farmakoloogilisi ja ravivaid omadusi.

Toortatratangust toidud on väärtuslikud, ei soodusta rasvade ladestumist
kudedes, aitavad lahti saada ülekaalust, unehäiretest, stressist, parandavad naha, juuste ja küünte tervist, takistavad kaariese teket ning luude hõrenemist. 

Toortatar ilmutab maksimaalselt oma tervendavaid omadusi regulaarsel tarbimisel, vähemalt mitmepäevase (nädalase) dieedina. Raviv toime suureneb, kui samal ajal tarvitatakse  C-vitamiini rikkaid puuvilju, marju või taimi.

Füsioloogiliste normide järgi peaks inimene aastas sööma vähemalt 7,5 kg tatart. Arvestades tema koostist ja raviomadusi, oleks seda vaja tarbida palju rohkem. 

Koostis

Võrreldes teiste kõrrelistega on toortatar B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal. Kõige rohkem on rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide (sh. eriti palju kvertsetiini). Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (ei tekita raskustunnet), glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse. 

Toiteväärtus (100g): Energiasisaldus 370 kcal, rasvad 2-3g, süsivesikud 60-80g, valgud 10-18g.

Vitamiinid: B1, B2, B3, B6, B9, E, A, P, C, K.

Aminohapped, sh. gistidiin*, arginiin*, tsüstiin*, trüptofaan, lüsiin* (kõige rohkem), metioniin*.
(*Asendamatud aminohapped).

Makro- ja mikroelemendid: Boor, fluor, fosfor, jood, kaalium, kaltsium, kloor, koobalt, kroom, magneesium, magnaan, molübdeen, naatrium, nikkel, raud, räni, strontsium, titaan, tsink, tsirkoonium, vanaadium, vask, väävel.

Orgaanilised happed: Maleiini-, sidruni-, menoleeni-, õuna- ja oblikhape.

 

Toortatra kasutamine 

Eestis võib leida poelettidelt toortatart erineval kujul - kruubina, tanguna kui ka jahuna. 
See annab omakorda juurde erinevaid võimalusi, kuidas oma toidulauda rikastada. 

Valmistatud road on organismis hästi omastatavad ning annavad pikaaegse täiskõhutunde. Tatar sobib pudruks, lisandiks kala- ja lihatoitudele ning küpsetistesse - seega nii soolase kui magusana. 

Kasulike omaduste säilitamiseks ei ole vaja teda roogade valmistamisel kaua termiliselt töödelda.

Lisaks on võimalik toortatart idandada ning kasutada salatites, võileibadel, smuutis.

 

Idandamine

Idanemise käigus muutub tatar super-3-toiduks ehk ta toidab, tervendab ja ravib.

Protsessi tulemusena tekivad kasulikud ained, sealhulgas paljuneb heinabakter (Bacillus Subtilis).

Idandatud terad aitavad aitavad taastada soolestiku mikrofloorat, parandada verevarustust, tugevdada immuunsüsteemi, varustada organismi rikkalikult toitainetega ja erinevate bioaktiivsete ainetega ja samuti patogeensete bakterite, viiruse- ning vähirakkude vastaste ühenditega.

Idandamiseks tuleb esmalt toortatar pesta külmas vees. Seejärel panna soodaveega pestud emailleeritud nõusse samuti koos külma veega ja jätta 1-2 tunniks ligunema. Järgmiseks tuleb tõsta terad idanemisseadmesse või taldrikule, pannes tatrale peale puhas linane riie ja teine taldrik. Samuti tuleb jälgida, et terad oleksid piisavalt niisked (alumine kiht vedelikus) ning vett peab jaguma 1,5-2 päevaks, et tekiksid 2-3mm idud. Idanemisseade või taldrik paigutada pimedasse ja sooja (25-26°C). Kui idud on kasvanud 2mm pikkuseni, tuleb neid kohe tarvitama hakata. Protsessi aeglustumiseks võib seadme/taldriku külmkappi tõsta.

Õuna-pohla toorpuder

25.12.2020
Õuna-pohla toorpuder
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.
 
Õuna-pohla toorpuder
(kahele kuni neljale pudrusõbrale)
 
Vaja läheb:
200 g õunu
60 g värskeid või külmutatud pohli
100 ml maitsestamata jogurtit
80 ml õunamahla
1 sl sidrunimahla
2 sl tšiia seemneid
½  tl jahvatatud kaneeli

Soovi korral magustamiseks vahtrasiirupit.
 
Koori õunad, eemalda südamikud, riivi või haki peeneks ning sega koheselt supilusikatäie sidrunimahlaga. Mõõda keskmise suurusega kaussi valmis gluteenivabad kaerahelbed, tšiia seemned ja kaneel. Seejärel lisa kaussi riivitud õunad, õunamahl, pohlad ja maitsestamata jogurt. Sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi, kata kauss toidukile (või mesilasvahakangaga) ja jäta ööseks külmkappi. Hommikul ärgates on puder juba valmis!

Pizza

22.11.2020

Kuidas teie pizzat teete? Kas teete alati põhja ise? Kasutate taignasegu või valmis põhjasid?

Meil algas see nädalavahetus pizzalainel ja sellel lainel surfame me veel vahelduva eduga täna.

Nimelt, mulle saatis Rand & Rossi mahetalu oma tooteid proovimiseks. Kõik nende tooted on gluteenivabad ja mahedad, muide.

Kuna meile perele meeldivad õhukese põhjaga pizzad, siis vahel olen ma laisk ja ei tee ise pizzapõhja. Selleks sobivad ideaalselt dr.Schäri wrapid.

Põhjaks läks wrap, peale maitsev Arrabbiata kaste (kergelt vürtsikas, laps sõi ka) ja lisaks kõik mis meile meeldib- tomat, ananass, juust, suitsuvorst, jalopeno. Kas ma juustu juba mainisin? :D Igatahes juustu läks omajagu...mmm!

Kes on nende tooteid proovinud, siis täna veel saab hääletada nende kuivatatud tomatid oliivõlis parimaks mahetooteks siin lingil:

https://www.facebook.com/maheklubi/photos/pcb.3681379855253150/3681373081920494

Mina igatahes kiidan heaks kõik tooted mida proovisin ja soovitan teilegi!

Kas tahaksite, et võtaksime nende tooted endale valikusse?

Alati teiega (kohe päris tõsiselt 24/7 olen ma mingil määral e-poes tegutsemas),

Kersti
Gluteenivabatoit.ee looja
 

Da Vinci kohvik, gluteenivaba pasta

09.11.2020

Sattusin eile sööma Da Vinci kohvikusse Järve keskuses ja minu üllatuseks pakkusid nad kõiki pastasid ka gluteenivabana. Neil on kasutuses Melissa pastad (ei osta meie käest) ja tahtsin natukene neid kiita.

Esiteks, teenindaja oli väga armas ning küsis köögist üle kõik mu täpsustavad küsimused ning teiseks, esimesel katsel jäi mu pasta tooreks ja olin sunnitud laskma oma roa uuesti teha, aga uus pasta oli ootamist väärt. Tõeliselt maitsev suutäis ja hea kerge oli ka pärast olla :) Kuna mina tegelen teadlikult gluteeni vähendamisega oma toidulaualt, mitte 100% välistamisega, siis meenutasin neile, et nad võivad julgelt alati küsida, kas chiabattat võib tuua või mitte (minu puhul otsustati see minu eest). Gluteenivaba valiku tegemine ei tähenda alati, et gluteen oma menüüst välistatakse 100%. 

Nimelt kui gluteeni tarbimine otseselt probleeme ei valmista, aga inimene väldib gluteeni 100%, siis võib ta ise endal välja kujundada gluteenitundlikuse. Edaspidi ongi väga halb enesetunne kui gluteeni tarbida (kuigi seda on ju niigi ja just sellel põhjusel ma gluteeni ei tarbi, aga ühtegi diagnoosi mul ei ole). Sellel põhjusel ma ka vahel minimaalselt gluteeni tarbin.

Kuigi ma saatsin roa tagasi (niigi on ju selline "valehäbi", et oled nõudlik ja tellid gv pastat ja siis veel tagasi saata- niii halb tunne oli, aga toit ei olnud maitsev toorena) olid nad igati mõistvad ning uurimise peale ka väitsid, et nende köögist tulnud gluteenivabad road sobivad ka tsöliaatikutele.

Nagu te teate, siis gluteeni vältides, on alust olla skeptiline selliste väidete suhtes. Seega mõtlesingi, et hakkan edaspidi blogisse kirja panema, kus Eestis saab gluteenivaba toitu süüa ning palun ametlikku vastust ka ettevõttelt- kas siis sobib tsöliaatikutele või on ristsaastumise oht ikkagi olemas. Seeläbi suurendame teadlikkust - ettevõtted on sunnitud (mitte päris sunnitud, aga oleks viisakas vastata oma klientidele) uurima köögist, kuidas neil gluteenivabade toitude valmistamine on korraldatud ning siia lehele sattudes saavad nad ehk teadlikumaks ka gluteenivabast kogukonnast ja sellest, et ka meil on hääl ning me ootame gluteenivabasid toite valikusse!

Teen blogisse kokkuvõtte Eesti gluteenivabadest toidukohtadest, et edaspidi oleks lihtsam valida :) Tundub, et vaikselt hakkab tulema kohtasid, kes natukene oma menüüd gluteenivabaks teevad.

Pange endale järjehoidjasse see blogipostitus, sest lisan sinna jooksvalt kohti, mida külastan. Teen muidugi ka eraldi postituse iga koha kohta, aga kui vaja kiiresti otsida, siis on hea kui on üks postitus, kus on linnade kaupa välja toodud. Kui Teil on soovitusi, kuhu ma võiks sööma minna või teate kohtasid, kus pakutakse gluteenivabasid valikuid, siis tagige need söögikohad Facebookis teemakohase postituse alla!

Loodan, et selline nimekiri on edaspidi suureks abiks ka teile valikute langetamisel:)

https://www.gluteenivabatoit.ee/et/n/gluteenivabad-toidukohad-eestis 

Kersti

Gluteenivabad toidukohad Eestis

09.11.2020
Gluteenivabad toidukohad Eestis

TALLINN

Da Vinci Pasta ja Pizza -  Rocca al Mare kaubanduskeskuse II korrusel, Kristiine Keskuse I korrusel, Järve Keskuse II korrusel pastad soovikorral gluteenivabad, väidetavalt sobib tsöliaatikutele (kinnitamisel see info)

TARTU

Da Vinci Pasta ja Pizza - Tartu Tasku Keskus pastad soovikorral gluteenivabad, väidetavalt sobib tsöliaatikutele (kinnitamisel see info)

PÄRNU

Da Vinci Pasta ja Pizza - Kaubamajakas II korrusel- pastad soovikorral gluteenivabad, väidetavalt sobib tsöliaatikutele (kinnitamisel see info)

Hooandja - 5000€! Tänusõnad toetajatele.

21.10.2020

Head inimesed,

Heiki Nooremäe, Piret Vilu, Kadri Toodo, Marge Kallaste, Liina Järvsoo, Taimi Schüts, Eva Elijas, Pille Alasi, Riina Tõra, Klarika Klementa, Mari Kikkerpuu, Pirje Pappel, Carmen Sirelmets, Maris Toop, Anne Grave, Kristel Lempu, Kaidi Aal, Kadri Võsu, Leigi Kütt-Gistvall, Merit Lilleleht, Kadri Aro, Kadri Teder, Merlin Langel, Helen Bender, Anne Haidak, Birgit Soans, Timo Suvi, Marie-Ursula Vaks, Helen Jürisson, Mari Muld, Salle Kajak, Ursula Tell, Aaron Sinilaid, Riina Veldi, Aive Treiman, Maarika All, Anni Laanemets, Hannela KIho, Merill Mägi, Kreet Ojamets, Katrin Varang, Blanka Jaansalu-Pukspuu, Oksana Laanemets, Pille Hendrikson, Eva Hindremäe, Villem Pau, Tiiu Schüts, Maritta Must, Maris Laine, Alo Aaspalu, Helen Tehu, Kristi Oja, Mailis Talu, Maiu Maasi, Raili Reispass, Liis Oidsalu, Polina Medvedskaya, Margot Branno, Külli-Annika Palumets, Enel Murakas, Halja Suss, Jaagup Susi, Liia Post, Margit Laus, Helle Borissov, Kairi Tiikmann, Edle Matiesen, Eve Lanto, Triinu Martis, Maarja Nigulas, Airi Amtmann, Kätlin Pärn, Aet Sinisalu, Tiina Haav, Katri Pelju, Katrin Põldver, Liivi Vainsalu, Viire Viss, Andra Roosaar, Riinu Allvee, Kaire Erala, Maris Pere, Sirle Pedajas, Sille Paap, Krista Mihkelsaar, Ilana Serman, Sebastian Paal, Elisabeth Rooväli, Jana Kirber, Marju Relvik, Karin Ohtla, Viktoria Adler, Anneli Siig, Marge Haak, Kadri Saukas, Telegram Media MTÜ, Xenia Rudakova, Anne Muldme, Emma Jäger, Laura Mäesepp, Marje Kirsipuu, Eesti Tsöliaakia Selts, Margit Preegel, Kätlin Rebane, Birgit Lüüs, Jaana Popp, Mairi Muinaste, Jaana Promvalds, Kadi Kodres, Sandra Joa, Victoria Parmas, Margit Lilleorg, Helina Niitla, Triin Ülesoo, Mikk Peterson, Tiiu Oppi, Enely Raja, Reeli Rehe, Kristiane Päll, Getlyn Anis, Karin Tivik, Kadi Aare, Evelin Põder, Liisa-Helena Lumberg, Katre Trofimov, Maris Kure, Kaire Koch, Kreete Viira, Eike Pensa, Gertlin Rivera, Merje Kruus, Merle Gents, Mai Kõiv, Haldi Pak, Kristina Laurend, Getlin Ingermann, Merili Birnbaum, Marion Liivand, Tiiu Lumberg, Piret Roose, Aita Mardi, Johanna Hallik, Irina Sofin, Anu Tammsoo, Liisa Zimmermann, Aive Antson, Olga Tomson, Anne-Lii Idavain, Evelin Paistu, Kätlin Talumaa, Anu Rand-Salundi, Annika Altmäe, Tuuli Kuningas, Aneth Kond, Liis Lapp, Kaili Nõu, Liisi Aaspalu, Sirli Kapper, Riin Jugapuu, Helena Loitmaa, Aale Kalvik, Urve Ivarsoo, Liivi Sidron, Marika Vaarmari, Mari Kirss, Heidi Lill, Kristiina Tallermann, Anet Vasar, Rain Hendrikson, Marju Külaots, Anna Lea Haamer, Signe Peipman, Malle Põld, Maret Voites, Monika Tomingas, Laura Lõugas, Maarika Kasepõld, Kaie Areng, Gelia Medri-Mänd, Laura Hallaste, Triinu Kolla, Ingrid Tamla, Krista Keerd, Kätlin Vihul, Monika Mölder, Liis Vahter, Helin Ojala, Brita Siimson, Iris Karu, Tõnu Lumberg, Kattri Pauls, Mailis Kalvik, Inese Pärnamaa, Anneli Habicht, Ain Kabal, Reelika Sippol, Kersti Kronberg, Laura Kaljula, Eliise Umbleja, Klarika Klementa, Liis Kilk, Anne-Mary Läll, Tiina Roog, Age Vest-Paabo, Berit Pool, Kristel Arukask, Kaisa Suvi, Helen Kallaste, Tiina Kummik, Rauno Sams, Kärt Jürgens, Kadi-Maarja Võsu, Christin Algo, Kerstin Vissor, Seidi Lamus-Tšistotin, Katri Hendrikson, Ruth Kõiv, Tiina Bender, Tõnis Bender, Kadri Isotamm, Anni Adamson, Tiina-Mai Liiv, Marge Reinap, Piret Valler, Liis Salus, Sirje Tamm, Merike Kaarma, Kristina Jaanson, Priit Sohkin, Marit Laur, Andi Aaspalu, Nella Ploovits, Aale-Triinu Sonn-Tambaur, Katrin Suvi, Natalia Kaptyuk, Signe Muuk, Piret Kasak.

 

AITÄH!

Tänu Teie toetusele saab Gluteenivaba Köök alguse! Liituge meie vahva seltskonnaga nii Gluteenivabatoit kui ka Guteenivabaköök Facebooki lehtedel. Sinna jagame jooksvalt infot uudiste kohta :)

Koorene kõrvitsa & läätse lasanje

21.09.2020
Koorene kõrvitsa & läätse lasanje

 Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.


Koorene kõrvitsa & läätse lasanje

(toidab 6-8 näljast)

1 x 400 g purk konserveeritud läätsesid
600 g tomatipüreed
500 g kõrvitsa viljaliha (muskaat või Hokkaido)
250 g mozzarella juustu
200 ml toidukoort
100 ml vett
20 g võid
2 sl rapsiõli
2 sellerivart
1 sibul
4 küüslaugu küünt
1 sl Herbes de Provence ürdisegu
1 sl majoraani
1 tl jahvatatud paprikat
½ tl suitsutatud paprika pulbrit
½ tl kurkumi
½ tl jahvatatud kaneeli
soola
musta pipart
 
Pruunista rapsiõlis eelnevalt peeneks hakitud sibul, küüslauk ja seller. Riivi kõrvits ja lisa pannile. Maitsesta soola, pipra, ürtide ning vürtsidega. Seejärel kalla köögiviljad üle 100 ml veega, sega hoolega ja hauta kaane all umbes 10 minutit. Lisa panni tomatipüree, kurnatud ja loputatud läätsed ning toidukoor. Sega jälle ja jäta pann veel 5 minutiks tulele. Samal ajal võita lasanjevorm ja eelkuumuta ahi  225 °C. Kata vormi põhi paari kulbitäie kõrvitsa-läätsekastmega (säästa kõige pealmise kihi tarvis sama suur kogus kastet) ja laota peale lasanjeplaadid. Laota kastet ja plaate vaheldumisi seni kuni lasanje on kolmekihiliseks kõrgnud. Tükelda mozzarella ning puista juust üle pealmise kastmekihi. Aseta vorm ahju alumisele riiulile 40-45 minutiks. Lase lasanjel enne serveerimist 10-15 minutit toatemperatuuril seista.
 
Head isu!

Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi ja valge šokolaadiga

21.09.2020
Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi ja valge šokolaadiga
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.
 
Riisijahust lumepalliküpsised mustika, laimi ja valge šokolaadiga
(alltoodud taina kogusest saab umbes 30 küpsist)
 
Vaja läheb:
100 g toasooja võid
65 g pruuni suhkrut
100 g valget küpsetusšokolaadi
50 g kuivatatud mustikaid
2 muna
1 laimi riivitud koor ja mahl
1 sl vanilliekstrakti 
½ tl soola

100 g tuhksuhkrut
 
Mõõda suuremasse kaussi jahu, suhkur, sool ja või. Hõõru segu sõrmede vahel sõmeraks puruks. Lisa kaussi kergelt lahti klopitud munad, vanilliekstrakt, riivitud laimikoor ja laimimahl, peeneks tükeldatud valge küppsetusšokolaad ning kuivatatud mustikad. Sega koostisosad ühtlaseks massiks, ent ära tainast "üle töötle". Mässi tainapall toidukilesse ning aseta vähemalt tunniks külmkappi. Peale tunni möödumist vormi tainast peopesade vahel umbes 30 grammised pallid ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Eelkuumuta ahi 180°C ja küpseta palle umbes 20 minutit kuni pealt õrnalt pruunikad. Lase jahtuda. Sõelu puhtasse kaussi tuhksuhkur ning veereta igat küpsisepalli suhkrus nii, et terve pind saaks kaetud.
 
 

TOP tooted e-poes

20.09.2020
TOP tooted e-poes

TOP tooted 

Paljud on küsinud, et ma paneksin kirja TOP tooted e-poes, et algajal gluteenivabas maailmas seiklejal oleks lihtsam ja julgeks tellida asju, mis on kindlalt head.

Järgnev list on minu subjektiivne arvamus ja ei ole paremusjärjestuses (vajuta nimele, et vaadata e-poes):

1. Old el Paso tortilja

No ei ole ma leidnud teist nii painduvat ja maitsvat ja pehmet tortiljat. Ainuke asi, mille kallal veidi nuriseda saaks, on suurus. Ideaalis võiks olla veidi suurem, aga samas on tal nii palju plusse, et selle väikese miinuse saab andestada.
Kannatab hästi külmutamist ja õhukindlalt saab säilitada avatud pakendit vähemalt 5 päeva.

2. Las Reinas de las tortillas

Eestis ei olnud varem saada autentset tacot. Nüüd on. Ei mingeid imelikke lisaaineid ega kellasid-vilesid. Lihtsalt hea taco koos imelise sisuga vastavalt omale soovile. Püsib külmkapis nädalaid, seega ka üksik inimene ei pea poolt pakki ära viskama kui korraga ei jõua ära süüa.

3. Virtasalmen Viljatuote pannkoogijahu

Kui ma esimest korda seda segu proovisin, siis pidin õnnest pikali kukkuma. Maitselt nii sarnased nisust tehtud pannkookidele. Vanaema ilmselt ei petaks ära, aga kui nisu ei saa tarbida, siis see on parim asendus vanaema tehtud pannkoogile.

4. Super Fudgio hommikusöögihelbed pähklikreemiga

Ma ausalt tunnen süümekaid, sest ma peidan lapse eest pakki, et ise saaks süüa. Lihsalt niiiiiii head!

5Yumearth pulgakommid

Lutsutan neid ise ja annan lastele. Imeline lahendus lasteaias sünnipäeva pidades, jõuludeks, päkapikkudele. Sobib enamikele allergikutele ( va nt maasikamaitseline kui on talumatus maasikale jne). Puhta ja hea koostisega.

6. Dr.Schär pehmed vahvlid

Nagu päris! Lisa jäätist, banaani, maasikaid ja nirista peale šokolaadi ning naudi!

7. Super Fudgio kookosemaitselised iirised

See mahe kookose maitse ja mõnus iiris, mis ei jää hammaste külge kinni. Lisaks veel "kõigevaba" ja mahe.

8. Seitz pasta dinosaurustega

Kas ma pean üldse kommenteerima? Laste lemmik ja väga hea maitsega.

9. Schär Curvies paprikaga

Isegi nisuarmastajad kiidavad neid krõpse. 

10. Täkumetsa toortatratang

Tatar on imeline pähkel (just, tatar on pähkel!). Mulle meeldib eriti süüa tatart tuunikalaga segatuna või hakkliha ja juurikatega või kanaga ja suvikõrvitsaga. Kiiremal päeval lihtsalt hapukoorega. Tatar on nii mitmekülgne ja raviv toiduaine.

Need on minu 10 lemmikut. Raske oli valida, sest häid tooteid on nii palju, aga kui ma kõik oma lemmikud paneksin kirja, siis läheks see nimekiri väga pikaks :)

Neid tooteid julgen soovitada kinnisilmi.

Kersti,

Gluteenivabatoit.ee asutaja

Gluteenivabad täisteraskoonid kõrvitsa ja rosmariiniga

18.09.2020
Gluteenivabad täisteraskoonid kõrvitsa ja rosmariiniga
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.
 
Gluteenivabad täisteraskoonid kõrvitsa ja rosmariiniga
(alltoodud taina kogusest piisab umbes 20 skooni küpsetamiseks)
 
Vaja läheb:
180 ml kefiiri
2 muna
3 sl oliiviõli + veel veidi pintseldamiseks
2 sl värskeid rosmariini lehti
2 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
peotäis riisi- või tartajahu taina rullimiseks
 
 
350 g kõrvitsat (Hokkaido või muskaat sobib hästi)
1 sl rapsi- või muud praadimisõli
näpuotsatäis soola
 
 
Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha kuubikuteks (umbes 1 x 1 cm läbimõõduga). Kuumuta pannil 1 sl rapsiõli ja prae kõrvitsakuubikuid näpuotsatäie soolaga kuni pehmed. Sega suuremas kausis kokku Grano Multigrain Bread Baking Mix jahusegu, kõrvitsaseemnejahu ja küpsetuspulber. Tee jahusegu keskele "kaev" ja lisa sinna kergelt klopitud munad, kefiir, oliiviõli ja peeneks hakitud rosmariini lehed. Sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi ja kalla tainas peotäie riisi- või tatrajahuga üle puistatud tasapinnale. Rulli tainast umbes 4 cm paksune lapik ning kasutades 6 cm Ø ringikujulist lõikurit või õhukese servaga klaasi, lõika välja skoonid. Vajadusel vormi ülejäänud servadest uus tainapall ja korda eelmist protsessi kuni tainas on otsas. Eelkuumuta ahi 180ºC. Aseta skoonid küpsetuspaberiga kaetud plaadile, pintselda pealsed oliiviõliga ja pista 20 minutiks ahju keskmisele riiulile. Söö soojalt või külmalt näiteks pehme kitsejuustuga või mõne muu meelepärase määrdega.
 

Mustsõstra-maisimanna-ricotta keeks

18.09.2020
Mustsõstra-maisimanna-ricotta keeks
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

 Vaja läheb:

300 g ricotta kohupiima
250 g värskeid või külmutatud mustsõstraid
80 ml oliiviõli
15 g võid
3 muna
2 sl vanilliekstrakti
1 sl sidrunimahla
1 ½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soola

Soovi korral glasuuri tarbeks tuhksuhkrut ja mustsõstramahla.

Kasutades mikserit, vahusta mune suhkru, soola, vanilliekstrakti, oliiviõli ja sidrunimahlaga umbes minut aega. Sega eraldi kausis kokku maisimanna, riisijahu ja küpsetuspulber ning seejärel lisa kuivained, eelnevalt murendatud ricotta kohupiim ja marjad vahustatud munadele. Ettevaatlikult sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi veendudes, et tainas "kokku ei kukuks". Eelkuumuta ahi 180ºC. Võita 20 cm Ø keeksivorm ja raputa sinna väike pihutäis mannat nii, et kõik pinnad saaksid õhukese kihiga kaetud. Vala tainas aeglaselt vormi. Aseta keeks ahju keskmisele riiulile umbes 40 minutiks või seniks kuni tainas enam keeksi keskmesse torgatud puidust tiku külge ei kleepu. Lase jahtuda, enne vormist välja keeramist.

Kas gluteenivaba toitumine on moehaigus?

10.09.2020
Kas gluteenivaba toitumine on moehaigus?

Gluteenivaba toitumine- "moehaigus" või elupäästja?

Palju räägitakse teemal, et gluteenivaba toitumine on vaid "moehaigus" ja sisulist kasu tervisele sellel ei ole. Ka mina olen kohanud sellist suhtumist- paljud teenindajad arvavad, et kui gluteenivabasid valikuid ei ole, siis võiks ju seekord süüa gluteeniga ja küll järgmine kord saab jälle gluteenita süüa. Isegi arstid arvavad, et gluteenivaba toit on pigem vaba valik ja mitte esmatähtis paljude haiguste raviks. Kuulsin hiljuti, et gastroenetroloog (arst, kes on spetsialiseerinud soolestikule) teatas tuima näoga inimesele, kes sai haavandilise koliidi diagnoosi, et toitumises muudatusi ei ole vaja teha- midagi välja ei ole vaja jätta. Sama lugu ärritunud soole sündroomiga. Sellised lugusid olen ma palju kuulnud, kahjuks. 

Samas mujal maailmas teatakse väga hästi, et mõlema haiguse puhul on esmatähtis toiduvaliku muutmine- gluteen, laktoos, suhkur esmajoones välja, et soolestik saaks veidi puhata ning taastuda ja seejärel vaadata edasi. Eestis millegipärast usaldatakse ainult ravimeid (julm üldistus)- lihtsam on peita sümptomeid kui ravida algpõhjust- haiget soolestikku. Ma ei tea, kas see tuleb teadmatusest või on arstidel nii palju tööd, et nad ei jõua süveneda? Ma muidugi ei taha siinkohal maha teha kõiki Eesti arste ja moodsat meditsiini, aga ma tahan vaid tähelepanu juhtuda nõrgale kohale Eesti meditsiinisüsteemis, millega on ka mul endal halb kogemus (loe meie kogemusest Pere ja Kodu oktoobrinumbrist).

Inimestel (sh ka paljudel arstidel) puudub info, et gluteenivaba toit on paljude haiguste puhul ainus "ravim" ning süües vahel gluteeniga toite, võivad järgneda nädalatepikkused tagasilöögid ja halb enesetunne.

Ehk siis ei tasu võtta südamesse kui keegi ütleb, et tegu on "moehaigusega"- nad lihtsalt ei tea tausta. Kui minu peres ei oleks ühtegi gluteenitalumatusega inimest, siis mina ilmselt ka ei teaks. Sellest ju räägitakse üsna vähe ja ka poodides ning restoranides ei ole sellele eriti tähelepanu pööratud. Tundub nagu oleks need üksikud inimesed, kes peavad gluteenivabalt toituma, mitte üsna arvestatav osa inimestest.

Vabatahtlik gluteenivaba toitumine ehk "moehaigus"

Väga suur osa meie klientidest on valinud gluteenivaba toitumise. Miks?

Nisu on inimkond tarbinud juba ca 30 000 aastat, aga umbes 10 000 aastat tagasi hakati seda harima. Sellest ajast on muutunud nisu koostis väga palju. Varasema vähese gluteeniga teravilja asemel on meil nüüd ülimalt gluteenirikas taim. Põhjus sellest, et gluteen annab nisutoodetele väga nauditava tekstuuri- õhulise ja pehme. Mida rohkem gluteeni pandi, seda "maitsvamad" tooted tulid. Niisiis on tänasel saial ja kunagisel saial väga suur vahe. 

Lisaks on meie tänasel toidulaual nisu pea igas toidukorras esindatud- hommikuks väike võileib, lõunaks väike pizza, õhtul mõnus nisupasta ja teleka ees näksiks peale veel krõpse ka. Lisaks siis muidugi peidetud gluteen kastmetes, ravimites, maiustustes ja isegi jäätises!

Gluteeni kogus inimeste toidulaual on hüppeliselt tõusnud ja sellest on tõusnud ka hüppeliselt gluteenitalumatus ja gluteenitundlikkus. Haigusi, mille üheks "raviks/nõudeks" on gluteenivaba dieet, on väga palju. Inimestel on puhitused, "raske tunne", kõhuvalu, unisus, väsimus, nahaprobleemid jne, aga neid ei panda kokku toiduga ja sellepärast suurel osal inimestest puudub diagnoos- nad ei oska arsti poole pöörduda ja peavad seda normaalseks. Elatakse lihtsalt elu, mille üheks osaks on pidevad kõhuprobleemid/valud ja peetakse seda normaalseks. Ilmselt arstile mainides, saaksite lihtsalt mõne ravimi, mitte soovitust oma toitumist muuta või mõnda toidutalumatuse testi teha.

Põhilised gluteenist põhjustatud haigused ( vt lisa www.tsoliaakia.ee): 

1.Tsöliaakia (Coeliac disease) ehk gluteenenteropaatia on igas eas avalduda võiv krooniline
autoimmuunhaigus, mille puhul on inimesele keelatud nisu, rukis, oder ja teised ristsaastunud
teraviljad ning nende teraviljade sisaldusega tooted. Diagnoosi kinnitab peensoole biopsia.
2. Nisuvalgu (teravilja) allergia (Wheat allergy) tuvastatakse allergia testidega. Allergia on
inimese immuunsüsteemi ülitundlikus mingi allergeeni suhtes. Allergia sümptomiteks võivad olla
kurgu kinnipaistetamine ja hingamisraskused. Nisuallergia ei tekita kahjustusi peensooles.
3. Mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus (Non-coeliac gluten sensitivity) on toidutalumatuse vorm,
mida praegu veel vähe diagnoositakse. Kuigi mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuse ja tsöliaakia
sümptomid on sarnased (kõhulahtisus, -puhitus ning –krambid), siis gluteenitundlikkuse korral
peensoole limaskestale püsivat kahjustust ei teki. Juhul, kui patsiendil on välistatud tsöliaakia ja
nisuallergia, tuleks arvestada mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuse võimalusega.

Kokkuvõtteks tahaks ma öelda, et gluteenivaba toitumine võib olla nii "moehaigus" kui ka elupäästja. Paljudele on iga gluteenivaba toitukord ravimi eest, aga teistele on tähtis oma tervist ja soolestikku säästa ilma diagnoosita- tervislik toitumine on moes ja seeläbi on moes ka gluteenivaba ( või gluteeni tarbimist vähendav) toitumine. Mina olen heameelega "moehaiguse" esindaja- oma lapse kõrvalt olen ka ise hakanud gluteeni tarbimist vähendama ja enesetunne on suurepärane! Enam ei ole mingit raskustunnet ega väsimust peale pasta või saia söömist. Mõistus on erksam ja enesetunne kergem. Kui tarbin vahel gluteeni, siis meenub jälle, et see ei ole hea tunne.

Soovitan KÕIGIL gluteeni tarbimist VÄHENDADA!

Kui tunned, et vaevused on tugevad, siis pöördu perearsti poole. Ei soovitata gluteeni tarbist täiesti ära jätta enne diagnoosi saamist, sest paljude haiguste diagnoosi ei ole võimalik enam panna peale gluteeni tarbimise lõpetamist. Küll aga vähendamine on kasulik kõigile :)

Gluteenivabasid tooteid on ülihäid ja ülihalbasid. Väga paljud on maitsetud ja kuivad nagu saepuru, aga väga paljud on sama head nagu nisutooted/gluteeniga tooted. Kui satute esimesel katsel mõne kehva peale, siis võibki tunduda, et gluteenivaba on halb ja enam kunagi ei proovi. Aga ma soovitan soojalt katsetada erinevaid brände ja kui olete algaja, siis jälgida minu soovitusi Facebookis ja Instagramis.

Pakkuge oma kehale vaheldust- nisumakaronide asemel tehke täna maisimakarone või läätsedest lasanjet. Saate ka laste menüüd niimoodi mitmekülgsemaks! Proovige ja võrrelge enesetunde vahet nt gluteenivaba ja gluteeniga pastat süües :) Tee oma kehale head!

Kersti

Gluteenivabatoit.ee looja

Maisispagetid röstitud kirsstomati, küüslaugu ja peterselliga

07.09.2020
Maisispagetid röstitud kirsstomati, küüslaugu ja peterselliga

Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Maisispagetid röstitud kirsstomati, küüslaugu ja peterselliga
(kahele)

Vaja läheb:

300 g kirsstomateid
3 küüslauguküünt
5 sl oliiviõli
1 sl värsket peterselli
soola
pipart
serveerimiseks riivitud parmesani
 
Eelkuumuta ahi 220°C. Aseta terved kirsstomatid ning kooritud-viilutatud küüslaugu küüned küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda 1 sl oliiviõliga, raputa peale veidi soola ja pipart ning lükka plaat 20 minutiks ahju. Samal ajal, kui tomatid küpsevad, keeda spagetid vastavalt pakendil antud juhistele ning kurna. Sega spagetid peeneks hakitud peterselli ja ülejäänud oliiviõliga. Jaga pasta kahe kausi vahel, tõsta sinna kõrvale ahjust tulnud tomatid-küüslaugud ning riivi peale parmesani või mõnda muud itaaliapärast kõva juustu.
 
Head isu!
 

Gluteenivaba brownie tikrite & musta seesamiga

26.08.2020
Gluteenivaba brownie tikrite & musta seesamiga

 

Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva.

Gluteenivaba brownie tikrite & musta seesamiga
(8-10 tükki)

Vaja läheb:
300 g värskeid või külmutatud tikreid
150 g tumedat šokolaadi (vähemalt 50% kakaosisaldusega)
130 g pruuni suhkrut
130 g võid
2 muna
3 sl musti seesamiseemneid
1 sl rapisõli
näpuotsatäis soola
 
Vahusta munad suhkru, soola ja jahuga keskmise suurusega kausis. Sulata šokolaad koos võiga vesihaudes (asetades tükeldatud šokolaadi ja või klaasist või keraamilisse kaussi ning pannes selle madalal tulel keeva veega poti peale nii, et kausi põhi veega kokku ei puutu). Kalla sulatatud šokolaadi-või segu vahustatud munadele samal ajal vispeldades. Seejärel, kasutades spaatlit, sega tainasse tikrid ja seesamiseemned. Eelkuumuta ahi 180ºC ning õlita väiksem koogi- või ahjuvorm (mõõdus 18 x 24 cm; mida suurem vorm, seda vähem aega kulub küpsemisele!). Vala tainas vormi ja aseta see ahju keskmisele riiulile 25-30 minutiks. Lase toatemperatuuril jahtuda enne serveerimist.
 
Head küpsetamist!
 

Kohupiimapannkoogid toortatrajahuga

23.08.2020
Kohupiimapannkoogid toortatrajahuga
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva. 
 
Kohupiimapannkoogid toortatrajahuga
(kahele / alltoodud taigna kogusest piisab umbes 10 sõrniku valmistamiseks)
 
Vaja läheb:
200 g maitsestamata kohupiima
3 muna
4 sl kefiiri
2 sl pruuni suhkrut
1 sl rapsiõli + veel veidi praadimiseks
1 sl vanilliekstrakti
½  tl kaneeli
¼ tl soola
 
Serveerimiseks värskeid marju ja tuhksuhkrut (või moosi / vahtrasiirupit / hapukoort).
 
Klopi munad keskmise suurusega kausis kergelt suhkru ja soolaga lahti. Lisa kohupiim, kefiir, rapsiõli ja vanilliekstrakt. Mõõda kaussi jahu ja kaneel ning vispelda seni kuni kõik koostisosad on omavahel hästi segunend. Kuumuta pannil väike kogus õli ja tõsta tainas kuhjaga supilusikatäis haaval pannile. Prae koogid mõlemalt küljelt kuldseks ja serveeri kohe.
 
Head isu!
 

Kirsi kohupiimakook toortatrajahuga (kakaoga maitsestatud)

05.08.2020

KÜLALISPOSTITUS! Seekord jagas Elisabeth meiega mahlase kohupiimakoogi retsepti!

Kirsi kohupiimakook toortatrajahuga:

Polegi eriti tatrajahust kooke valmistanud, kuid see kook tuli nii hea, et teeks teine kordki. Nii suviselt maitsev ja pehme!

KOOSTISOSAD:

PÕHI:

2 dl toortatrajahu (https://www.gluteenivabatoit.ee/et/a/toortatrajahu05)

2 dl muud gluteenivaba jahu (https://www.gluteenivabatoit.ee/et/a/dr.schar-mehl-farine-universaalne-jahu-1-kg)

2 dl suhkrut (kuna ei eelista nii magusat, vähendasin jällegi ise)

1 tl küpsetuspulbrit

3 sl kakaopulbrit

200 g 82% võid

TÄIDIS:

250 g külmutatud kirsse

3 muna

0,5 dl suhkrut

2 dl maitsestamata jogurtit

600 g vanillikohupiima (mitte pasta)

2 tl vanillsuhkrut

TÖÖKÄIK:

Koogi põhja jaoks sega kuivained, lisa või ja sega ühtlaseks purutaoliseks massiks (võib olla on kätega kergem). 

Täidise jaoks vahusta munad suhkruga ning siis sega rahulikult hulka kohupiim ja maitsestamata jogurt, lisa vanillsuhkur.

Suru pool põhja tainast 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ning äärtele, sõtku tugevalt kinni. Lisa tainale kirsid ning seejärel täidisemass. Pudista ülejäänud osa purutainast koogile katteks. 

Küpseta kooki eelsoojendatud 190-200 kraadises ahjus 35-40 minutit.

Head küpsetamist!

Imemaitsev gluteenivaba quesedilla

28.07.2020
Imemaitsev gluteenivaba quesedilla
Selle maitsva retsepti saatis meile Gurmeeaia perenaine Eva. 
 
Gluteenivabad quesadilla'd triibulise peedi & ubadega
(kahele näljasele)

Vaja läheb:

1 pakk (6 tk) Old El Paso gluteenivabu tortiljasid
400 g purk konserveeritud musti või punaseid ube
300 g triibulisi peete
200 g küpseid tomateid
120 g riivitud juustu
50 ml vett
1 keskmise suurusega punane sibul
2 küüslaugu küünt
2 sl rapsiõli
2 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl tšillihelbeid
peotäis värsket pune
 
 
Soovi korral serveerimiseks hapukoort, salsat ja / või guacamole't!
 
Nõruta konservoad sõelal, loputa külma veega ja aseta kõrvale. Kuumuta pannil rapsiõli ning pruunista kergelt eelnevalt hakitud sibul ja küüslauk. Lisa pannile õhukesed kooritud peediviilud ning maitsesta vürtsköömne ja suitsutatud paprikaga. Prae kuni peet hakkab pehmenema, seejärel kalla panni oad ja 50 ml leiget vett. Puista tšillihelbed üle ubade ja sega kõik koostisosad omavahel hästi läbi. Jäta pann tulele kuni peet on küps.
Jaota täidis võrdselt kõigi tortiljade vahel kattes vaid ühe poole. Raputa peale juust ja pune ning voldi kokku. Pühi pann ettevaatlikult majapidamispaberiga puhtaks ning aseta tagasi pliidile. Küpseta igat tortiljat kuumal pannil mõlemalt küljelt poolteist kuni kaks minutit või kuni juust on sulanud. Serveeri kohe.
 
Head isu!

Elisabethi lugu- Tsöliaakia

20.07.2020

KÜLALISPOSTITUS

 

Tere.

Minu nimi on Elisabeth, praegu olen 18 aastane ning oma tsöliaakia diagnoosi sain umbes 4 aastat tagasi, kui olin 14. Mind on terve elu vaevanud seedeprobleemid (kõhukinnisus), kõhuvalud ja puhitused-kõrvetised. Minu gastroenteroloog otsustas mu suunata gastroskoopiasse (n-ö mõõganeelamine), mille abil võeti proovid ning avastatigi tsöliaakia. Sellel ajal olid minu näidud võrreldes normaalsete näitudega ülikõrged.

Kuna ma olin 14, siis ei osanud ma kohe sellega kohaneda, et nüüd peangi terve ülejäänud elu ranget dieeti pidama. Mu elus olid tol hetkel ka raskemad ajad, olin kaotanud kaks oma lähedast inimest- mu kõrvalt oli kadunud ematugi, kellega koos oleks võib olla kohanemine olnud kergem. Samuti ei mõelnud ma siis tagajärgedele, mis võivad kaasneda dieeti mittepidamisega.

Rangelt gluteenivaba dieeti hakkasin ma pidama alles paar aastat hiljem diagnoosi teadasaamisest. Kõik on siiski nii ahvatlev! Nüüdseks olen gluteenivaba maailmaga rohkem kursis, olen leidnud poodidest nii palju häid gluteenivabu tooteid, kuigi need on tavatoodetest palju kallimad, mis on natuke kurvastav :(.

Raskeks tegi mu kohanemise gluteenivaba eluga see, et mu tutvusringkonnas ei ole mitte ühtegi inimest sama probleemiga ning pean sellega üksinda hakkama saama. Samuti puudub koolis võimalus saada eraldi gluteenivaba toitu. (Minu arust võiks kas või lasteaedades see võimalus olla, kuna praegu ma ei tea ühtegi kohta, kus selline võimalus oleks.) 
Täiesti 100% gluteenivaba dieeti on raske pidada. Isegi praegu tuleb ette olukordi, kus ma olen täiesti veendunud, et toode on gluteenivaba ning hiljem avastan, et seal ikkagi on gluteen sees (nt odralinnaseekstrakt). Kuid ajaga tulevadki teadmised ja kogemused :). 


Mulle meeldib väga küpsetada ning olen leidnud ka endale mõned lemmikretseptid, mida olen gluteenivabaks kohendanud. Loodan, et saan neid peagi teiega jagada.

Seniks soovin kõikidele teistele tsöliaatikutele kiiret kohanemist-katsetamist ja ilusat suve! :)

Miks siin e-poes nii palju asju beebidele on?

19.06.2020

Tere-tere,

Tahtsin natukene täpsustada, et miks siin e-poes nii palju tuube ja snäkke on ja tooteid, millest osad on looduslikult gluteenivabad. 

Põhjus on lihtne- ma alustasin selle e-poe tegemist enda murest. Ma otsisin sajast poest kokku tooteid, mida mu laps saaks süüa ja see oli jabur. Ma nägin, et selline mure on ka teistel. Täiskasvanutel on elu veidikene lihtsam- sa sööd midagi, mida ei peaks ja lepid tagajärgedega või siis sa tead täpselt, kus jookseb su taluvuspiir, aga lastega on see olukord umbes 100 x keerulisem. Sa ei tea, kas mingi toode tekitab mingeid tagajärgi, mida sa visuaalselt ei näe või siis laps ei väljenda.

Seega ainukene variant on võimalikult puhtalt süüa. See omakorda tähendab, et sa pead leidma mitte ainult gluteenivabasid asju vaid gluteenivaba märgistusega asju ning kui te olete näinud hea isuga väikest beebit, siis teate, et ta päev läbi sööb. Ta tahab pidevalt midagi uut, sest mitte ainult maailm ei taha avastamist, aga ka toidumaailm.

Minu lapse puhul ei olnud vaja ainult gluteenivabasid tooteid vaid oli veel umbes miljon kriteeriumit, millele tooted pidid vastama (st mida ei tohtinud sisaldada). Ma räägin minevikuvormis, sest täna saab ta süüa juba väga mitmekülgselt (siiski veel gluteenivabalt). Sellegipoolest- mina tean, mida tähendab diagnoos ja sellega leppimine. Ma tean, kuidas alguses tundub, et laps ei saa mitte midagi süüa ja süüa teha ei ole ka millestki. Ma tean neid kõiki raskuseid ja ma tahan, et teistel emadel oleks kergem. Ma tahan selle suure koorma nende õlgadelt ära võtta (ja ka enda).

Ma koondan siia e-poodi ainult gluteenivaba märgistusega asju ja looduslikult gluteenivabasid tooteid. Paljud neist on lastele suunatud, aga sobivad hästi vahepalaks ka täiskasvanutele.

Seega, olgem empaatilised ja toetagem teineteist sellel teekonnal :)

Kui sul on küsimusi gluteenivaba elu kohta beebiga, siis kirjuta mulle gluteenivabatoit@gmail.com. Pea meeles- Sa saad hakkama! :)

Kersti

Mis on tsöliaakia?

08.05.2020

Info Eesti Tsöliaakia seltsi Facebooki lehelt:

Tsöliaakia on kliiniline kameeleon. Sümptomid võivad olla kergetest kuni rasketeni ja on täiesti individuaalsed. Tsöliaakiat teatakse, kui kogu organismi haaravat haigust, sest sümptomid võivad mõjutada lisaks peensoole kahjustusele, mis tahes keha piirkonda.Tsöliaakiat kutsutakse arstide seas ka kliiniliseks kameeleoniks, sest haiguse kahtlustamiseks peab oskama näha erinevate sümptomite seoseid haigusega. Täiskasvanutel diagnoositakse tsöliaakia keskmiselt > 10 aastat pärast esimeste sümptomite teket.

❗️ÄRA EEMALDA OMA MENÜÜST GLUTEENI ENNE KUI ON TEHTUD TSÖLIAAKIA ANALÜÜSID, sest muidu ei ole tulemused korrektsed❗️

Loe lähemalt sümptomitest siit: https://tsoliaakia.ee/h…/mis-haigus-on-tsoliaakia/sumptomid/

Kas gluteenivaba toit on ravitoit?

01.05.2020

Ma arvan, et paljud arvavad, et gluteenivaba toitu söövad vaid "haiged" ehk mingi diagnoosiga inimesed. Aga tegelikult on see arvamus väga kaugel tõest.

Gluteenivaba elu on valinud endale paljud inimesed vabatahtlikult. Kes tarbib ainult gluteenivaba toitu ja kes vaid osaliselt. Miks? Sest enesetunne on kergem kui tarbid gluteenivaba toitu. Keha saab seeläbi palju rohkem erinevaid mikrotoitaineid ja vitamiine ning mineraale. 

Väga paljudel inimestel on nisutalumatus, ilma, et nad ise seda teaksid. See väljendub kas raskustundes kõhus, seedimisprobleemides, nahaprobleemides, erinevates valudes (peavalu jms). Just sellepärast soovitan kõigil proovida näiteks nädal aega elada gluteenivaba elu ja vaadata, kas ja mis muutub nende elukvaliteedis ja enesetundes. Või siis anda mõnikord oma soolestikule puhkust ning tarbida gluteenivaba toitu (kergem seedida). Lisaks saab gluteenivaba toiduga mitmekesistada oma toidulauda- miks mitte süüa tavaliste nisumakaronide asemel läätsemakarone? Elu on seiklus.

Niimoodi saab ka lapsi sööma köögiviljasid- näita mulle last, kellele ei maitse makaronid ja ma annan sulle 5 eurot (retooriline pakkumine) :) Gluteenivabade valikutega saad lapsele pakkuda (köögivilja-)makarone, aga sealhulgas sööb ta ka palju muud kasulikku ise sellest teadmata. Lisaks saad sa palju tervislikke jahusid lisada kotlettidesse ja lihapallidesse, mida lapsed ka meeleldi söövad. Valikud on lõputud- lase fantaasia lendama.

Gluteen on vaid üks osa toidust. See ei määratle midagi muud kui toidu koostist. Miks siis seada endale piiranguid ning mitte nautida suuremat valikut ning avastada enda jaoks uusi maitseid?

 

 

Selle e-poe sünnilugu

22.04.2020

Tere kõigile gluteenivabadele inimestele (ja ka teistele) :)

Mina alustasin selle e-poega, sest ma tundsin, et gluteenivaba valik Eesti kaubanduses oli kesine ning ülikallis (kes on nõus pastapaki eest maksma 6 eurot ja kes on nõus hommikusöögihelveste eest maksma 5 eurot??). Lisaks olin väsinud, et pean erinevaid tooteid erinevatest poodidest hankima.

Minu laps on olnud tänaseks gluteenivabal dieedil umbes pool aastat ( ta on 1a 3 kuud hetkel, aga tema toidulauast ja diagnoosist mõnes teises postituses pikemalt) ja ma ei saa öelda, et see on olnud kerge. 

On olnud palju väljakutseid, sest ta ei ole mitte ainult gluteenivaba vaid mitme muu piiranguga veel ja seega on olnud eriti raske leida talle sobivaid toiduaineid. Näiteks otsisin 100% tatrajahust makarone- enamus on segatud kas riisijahuga või sisaldavad mingeid lisaaineid, mis talle ei sobinud. See on ka põhjus, miks siin e-poes on ülitäpsed otsingusüsteemid- saab otsida toorainepõhiselt ning kategooriakaupa. Ma tean, et selliseid inimesi on palju, kes ei saa süüa kõike gluteenivaba vaid on veel piiranguid.

Lõpuks leidsin, et valik oli väga väike ning kokkuvõttes leidsin, et Eestisse oleks vaja e-poodi ( Tere kõik äärealade inimesed, kes tahaksid ka mitmekesist gluteenivaba söögilauda), sest Tallinnas elades ning linnale tiiru peale tehes leiab tõesti vast suure osa asjadest, mida võiksid tahta, aga näiteks saartel või kesk-eestis elades nii hästi ilmselt ei ole :) Ja veel see mugavus, et suur valik on ühest kohast leitav ja koduligidale tellitav.

Ilmselgelt proovisin leida parima koostisega tooteid, aga see on üsna keeruline. Paljude tootjate jaoks tähendab gluteenivaba võimalust toppida toit erinevaid lisaaineid ja muud "vahvat" kraami täis, et see oleks võimalikult võltsi maitsega ja ei meenutaks päris toitu... Mulle meeldib paar ütlemist- ära kunagi söö toitu, mida su vanaema ei tunneks ära toiduna ja ära kunagi osta toitu, millel on koostises toiduaineid, mida sa kokku lugeda ei suuda. Need on minumeelest väga head põhitõed. On aeg minna tagasi lihtsa ja puhta toidu juurde. Ma pingutan, et tuua teieni uusi kvaliteetsed tarnijad, kelle puhul ka need laused kehtivad. Usun siiralt, et mitte ainult lapsed ei peaks sööma võimalikult kvaliteetset toidu, vaid me kõik väärime seda ja mitte hingehinnaga.

Ma ei paku teile silmipimestavaid soodushindasid -40%, sest seda katet lihtsalt ei ole seal vahel sellist, et saaksin seda teha. Ma ei punnita hindasid kunstlikult üles, et saaksin teha vapustavaid kampaaniaid. Ma hinnastan tooted nii nagu ma ise oleksin nõus neid ostma. Ma teen seda missioonitundest- ma tahan aidata teisi emasid ja teisi inimesi, kes kõnnivad gluteenivaba rada koos meiega. Ma panen kohe tootele õiglase hinna. Mina arvan, et nii see peakski olema ja ma loodan, et teie ka nõustute.

Selle e-poe eesmärk on teha Teie elu lihtsamaks. Minu elu teeb see ka lihtsamaks- mu lapsel on lõpuks väga mitmekesine toidulaud ja ma ei pea enam sõitma mööda linna, et viiest erinevast poest talle igaks kuuks toiduaineid varuda.

Kui teie arust võiks siin e-poes midagi olla, mida siin veel ei ole, siis kirjutage mulle julgelt gluteenivabatoit@gmail.com. Kõikide muude tähelepanekute, murede ja rõõmudega kirjutage mulle ka :)

Murevaba elu ja maitsvat toitu teile kõigile!

Kersti