Toidutalumatused

01.06.2021

Toidutalumatused – mis need on ja kuidas testida?

 

Toidutundlikkus võib hõlmata spetsiifilisi toiduallergiaid ja toidutalumatust. Toiduallergia on konkreetse toidu suhtes tekkiv väga raske immuunreaktsioon, mis põhjustab koheseid reaktsioone nagu turse, lööve, sügelus ja mõnikord eluohtlik anafülaktiline šokk.

Toidutalumatus põhjustab aga kergemaid terviseprobleeme, mis paneb inimese end ebamugavalt tundma ilma väliste immuunreaktsioonideta. Toidutalumatus võib põhjustada kogu keha põletiku kõrgenenud taset, mis omakorda võib tekitada väsimust, liigesevalu, aju”udu”, seedehäireid, peavalu ja muid soovimatuid sümptomeid.

 

Toidutalumatuse sümptomid võivad olla: 

  • liigese ja lihasvalud
  • lekkiv sool, toidu seedimatus, puhitused
  • depressioon, tuju kõikumised
  • tumedad ringid silmade all
  • väsimus, isud
  • autoimmuunhaigused
  • peavalud, unetus
  • pärmseen ehk candida
  • sügelus, nahaprobleemid
  • ninakinnisus, kõhukinnisus

 

Allergia on organismi ülitundlikkus mingi aine suhtes. Allergia sümptomid tekivad koheselt peale toiduaine tarbimist, ning need on seotud vaid üht liiki antikehade ehk IgE antikehade tootmisega. 

Toidutalumatusega on tegu siis, kui ei toimu IgE antikehade tootmist ning reaktsioonid mittetalutavale toidule on aeglased ja kroonilised. Vaevused ei ole seotud koheselt toidu manustamisega, need ilmnevad kuni 72 tundi pärast seda. Sümptomid ja vaevused võivad hõlmata keha mistahes organsüsteemi.

 

Kõige tavalisemad toiduallergeenid ja talumatused on järgmised:

1.  Nisu (või kõik gluteeni sisaldavad teraviljad, sh oder, rukis, kamut ja speltanisu)

2.  Soja

3.  Kala

4.  Koorikloomad

5.  Muna

6.  Piimatooted, piim

7.  Maapähkel

8.  Pähklid (nt mandlid, para-, sarapuu-, pekaani-, pistaatsiapähkel, india ja kreeka pähklid)

 

Allergiate ja talumatuste testimine

 Allergiaid testitakse laboratoorse diagnoosimisega IgE antikehade määramisega seerumist. Võimalik on neid tuvastada perearsti ja allergoloogi kaudu või tasulise analüüsiga otse laboris 

(nt Synlab). Sagedasemad allergeenid toidus võivad olla: munavalge, lehmapiim, tursk, nisu, gluteen, rukis, oder, kaer, riis, seesamiseemned, tatar, hernes, maapähkel, soja, sarapuupähkel, mandel, krevett, tomat, porgand, apelsin, kartul, kookospähkel, tuunikala, lõhe, õun, banaan, kakao, paprika, kõrvits. Lisaks veretestile on kasutusel ka naha torketestid abimeetodina allergia diagnoosimisel.

CytoLisa toidutalumatuse test 176 toiduainele sooritatakse Saksamaa Synlabi laboris. Cytolisa test on IgG antikehadel põhinev test. Toidutalumatuse puhul tekivad kehas IgG immunoglobuliinid (antikehad), selle intensiivsust saab määrata antikehade kontsentratsiooniga veres, mida teostatakse Elisa meetodil.

Kindlasti on oluline roll toitumispäeviku pidamisel koos sümptomitega. See aitab identifitseerida probleemseid toiduaineid, mis reaktsiooni tekitavad. Soovitav on üles märkida iga sümptom, mis tekib (nt puhitused, nahalööbed vm). Sellest on abi terapeudile nõustamisel kliendi anamneesi läbivaatamisel. 

 

Tervist soovides,

Liis Salus

Liis Salus

Toitumisterapeut & Health Coach

www.lshealth.eu

 

 

 

Märgusõnaga „gluteenivabatoit“ saab Cytolisa 176 toiduaine toidutalumatuse testist alla -10%.