Kas gluteenivaba toit on ravitoit?

01.05.2020

Ma arvan, et paljud arvavad, et gluteenivaba toitu söövad vaid "haiged" ehk mingi diagnoosiga inimesed. Aga tegelikult on see arvamus väga kaugel tõest.

Gluteenivaba elu on valinud endale paljud inimesed vabatahtlikult. Kes tarbib ainult gluteenivaba toitu ja kes vaid osaliselt. Miks? Sest enesetunne on kergem kui tarbid gluteenivaba toitu. Keha saab seeläbi palju rohkem erinevaid mikrotoitaineid ja vitamiine ning mineraale. 

Väga paljudel inimestel on nisutalumatus, ilma, et nad ise seda teaksid. See väljendub kas raskustundes kõhus, seedimisprobleemides, nahaprobleemides, erinevates valudes (peavalu jms). Just sellepärast soovitan kõigil proovida näiteks nädal aega elada gluteenivaba elu ja vaadata, kas ja mis muutub nende elukvaliteedis ja enesetundes. Või siis anda mõnikord oma soolestikule puhkust ning tarbida gluteenivaba toitu (kergem seedida). Lisaks saab gluteenivaba toiduga mitmekesistada oma toidulauda- miks mitte süüa tavaliste nisumakaronide asemel läätsemakarone? Elu on seiklus.

Niimoodi saab ka lapsi sööma köögiviljasid- näita mulle last, kellele ei maitse makaronid ja ma annan sulle 5 eurot (retooriline pakkumine) :) Gluteenivabade valikutega saad lapsele pakkuda (köögivilja-)makarone, aga sealhulgas sööb ta ka palju muud kasulikku ise sellest teadmata. Lisaks saad sa palju tervislikke jahusid lisada kotlettidesse ja lihapallidesse, mida lapsed ka meeleldi söövad. Valikud on lõputud- lase fantaasia lendama.

Gluteen on vaid üks osa toidust. See ei määratle midagi muud kui toidu koostist. Miks siis seada endale piiranguid ning mitte nautida suuremat valikut ning avastada enda jaoks uusi maitseid?