Gluteenist põhjustatud haigused ja gluteenivaba dieet

24.03.2021

Aive Antson, 

Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige

 

Viimasel ajal räägitakse väga palju gluteenist ja kõige sellega seonduvast. Kellel aga on meditsiinilisel põhjusel tulenev näidustus gluteenivaba dieedi pidamiseks, kes teeb seda moe või mingil muul põhjusel? Millised on gluteenist põhjustatud haigused ja mida on vaja tähele panna gluteenivaba dieedi pidamisel? 

Gluteenist põhjustatud haigused on:

  1. Tsöliaakia on igas vanuses avalduda võiv päriliku eelsoodumusega ja krooniline koekahjustusega autoimmuunhaigus, mille korral nisus, rukkis ja odras sisalduvate valkude e gluteenide poolt vallandatavad reaktsioonid põhjustavad peensoole limaskesta kahjustuse. Kahjustunud peensoolest ei saa organismi imenduda aga organismile olulised toitained (mineraalid, vitamiinid jm). Seega ravimata ja diagnoosimata tsöliaakiahaige organismis esineb toitainete puudus, mis toob omakorda kaasa erinevaid haiguseid. Korrektse dieediga peensool paraneb ja toitainete imendumine taastub. 

Tsöliaakia sümptomid on erinevad ja väga individuaalsed. Kõige olulisem on tsöliaakiat kahtlustada seedetrakti vaevuste (kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhupuhitus, oksendamine) korral. Aga tsöliaakiat tuleb kahtlustada ka siis, kui muule ravile ei allu rauavaegusaneemia, maksa funktsiooni häired, neuroloogilised ja psühhiaatrilised haigused, viljatus, osteoporoos, luumurrud jm. Tsöliaakia on aladiagnoositud haigus ka Eestis ning erinevate vaevuste olemasolul tuleb kahtlustada ka tsöliaakia võimalust. 

Tsöliaakia diagnoosimisks on vajalik kõigepealt määrata perearsti juures vereanalüüsist vastavad antikehad. Vereproovi positiivse tulemuse korral kinnitab tsöliaakia diagnoosi peesoole biopsia.  Paneme kõikidele südamele, et erinevate vaevuste  korral ei alustataks gluteenivaba dieediga enne biopsia tegemist. Vastasel korral peensoole hatud paranevad ning tsöliaakia kui tõsine ainevahetushaigus jääb aastateks avastamata. Ilma diagnoosita inimesed tavaliselt ei arvesta gluteenivaba toitumise nüanssidega ning seeläbi kahjustavad oma tervist. 

Tsöliaakia ainus ravi on eluaegne range gluteenivaba dieet

Gluteenivaba dieedi korral ei tohi menüü sisaldada nisu, rukist, otra ega teisi ristsaastunud teravilju ning tooteid. Väljendit gluteenivaba võib kasutada toidu puhul, mille gluteeni sisaldus ei ületa 20 mg/kg kohta. Seega gluteenivaba märgistusega (gluteenivaba kaubamärgiga tooted või kirjaga „gluteenivaba“) toodete puhul peavad tootjad seda piirmäära jälgima.Gluteenivaba dieedi pidamisel on abiks Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehel toodud lubatud ja keelatud toiduainete nimekirjad https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/lubatud-keelatud-toit/toiduained/ .

  1. Kui inimene siiski tunneb, et gluteen põhjustab talle vaevuseid ja tsöliaakia on biopsiaga välistatud, siis võib kahtlustada gluteeni (teravilja või ka nisu) allergiat. Seda haigust diagnoosib allergiatestidega allergoloog. 
  2. Kui ka allergia on välistatud ning inimene tunneb, et gluteen jätkuvalt põhjustab talle vaevuseid, siis on alust kahtlustada mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkust. See on toidutalumatus, mille puhul peensoole kahjustust ei teki ning gluteeni tarbimine oleneb inimese tervislikust seisundist. 

Tänapäeval peavad paljud inimesed gluteenivaba dieeti moe pärast või uskudes erinevaid gluteeniga seotud müüte. Toitumisega seonduv on iga inimese vaba valik ja trendiinimesed ei pea tavaliselt väga rangelt gluteenivaba toitumise põhimõtetest kinni. Seega tuleb alati meeles pidada, et tsöliaakiahaiged järgivad gluteenivaba toitumist tervislikel põhjustel ning nende dieet peab olema väga range. 

Koos on lihtsam

Kõiki tsöliaakiahaigeid ning nende lähedasi toetab Eesti Tsöliaakia Selts. Samuti teeb selts tihedat koostööd erinevate partneritega (kaubandus- ja tootmisettevõtted, riigiasutused, kutsekoolid jm)

Infoks, et